W dniu 28 lutego 2018 r. młodzież z klasy III W, kształcąca się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, po raz kolejny miała okazję uczestniczyć w najsłodszych targach gastronomicznych Expo Sweet. Expo sweet to największe cukiernicze święto jakie odbywa się w Polsce, na którym można spotkać międzynarodowych producentów z branży cukierniczo – lodziarskiej i piekarniczej. Wystawcy, jak co roku, przygotowali bogatą ofertę warsztatową, degustacyjną oraz pokazową. Nawet największe łasuchy nie były w stanie spróbować wszystkich oferowanych słodkości. Pomimo mroźniej pogody, największą popularnością cieszyły się degustacje lodów o przeróżnych formach i smakach. Do najbardziej zaskakujących i wyjątkowych smaków można było zaliczyć m.in. lody prosecco, czarną wanilię, czekoladę z borowikiem, różę z białą czekoladą czy lody pomidorowe. Ponadto na każdym kroku można było podziwiać cukiernicze dzieła sztuki oraz rozkoszować się smakiem kawy przygotowywanej przez profesjonalnych baristów. W dniu zwiedzania targów odbywały się także Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, gdzie młodzież mogła obserwować swoich rówieśników w cukierniczej walce o tytuł. Tematem przewodnym tegorocznych konkursów była „Fantastyka i fantasy”.Atrakcją targów była możliwość spotkania osobiście znanego kucharza Kurta Schellera, który częstował lodami na swoim stanowisku firmy SCHÖLLER, a także bardzo chętnie robił sobie zdjęcia z naszymi uczniami.

Opiekę nad uczniami sprawowała p. Emilia Nowak – Dziura i p. Wojciech Drozd.

 

button

VR