Uczniowie, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przekazują praktyczne rady rodzinnego gotowania i spożywania posiłków.

W czasie obecnej pandemii koronawirusa , kiedy jesteśmy w domu z rodziną może warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowanie posiłków. Przygotowanie wspólnego posiłku, jest wymarzoną okazją do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych .Uczymy się najchętniej i najefektywniej przez działanie praktyczne. Wspólne gotowanie pozwoli zmienić niekiedy negatywne nastawienie do niektórych produktów [np: warzyw, kasz, ryb],serwując:
*kolorowe kanapki z warzywami [także z pieczywem razowym],
*pizzę z warzywami,
*sałatki z dodatkiem kasz lub makaronu pełnoziarnistego.
PRAKTYCZNE RADY !!!
*Spożywajmy posiłki razem.
*Spożywajmy regularnie posiłki.
*Kształtujmy prawidłowe nawyki żywieniowe w zgodzie z Piramidą Żywieniową

*Gotujmy wspólnie.
*Wykorzystajmy wyobraźnię kulinarną członków rodziny.
*Wspólnie nakrywajmy stół oraz sprzątajmy po posiłkach.
*Stwórzmy rodzinne potrawy.

PROPOZYCJE POTRAW
*Zielony koktajl
jarmuż- 1 opakowanie mrożonego lub 1 pęczek
banany- 2 sztuki
kiwi. - 3 sztuki
cytryna -1/2 sztuki
woda - ok. 1 szklanki
Warzywa i owoce po przeprowadzeniu obróbki wstępnej miksujemy i porcjujemy.

*Kolorowe kanapki z pastą z ciecierzycy
chleb graham lub razowy - 1/2 bochenka
ugotowana ciecierzyca lub z puszki - 220 gram
cytryna - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbek
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki
*do dekoracji – rzodkiewka ,ogórek świeży ,kiszony, papryka, pomidory, koperek.

button

VR