Naukę w tej szkole może podjąć uczeń, który posiada świadectwo ukończenia szkoły podstawowej. Nauka w Branżowej Szkole I stopnia trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne i zawodowe. Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletnie Branżowej Szkole II stopnia.
-
Mechatronik
Mechatronik to zawód ściśle powiązany z nowoczesną technologią. W zakresie jego obowiązków znajduje się projektowanie, wytwarzanie i obsługiwanie zespołów maszyn, urządzeń mechanicznych i linii produkcyjnych.
Zakres obowiązków może być różny, w zależności od stanowiska i miejsca pracy. Do przykładowych zadań należy:
- Dobieranie elementów podzespołów, modułów, wskaźników i połączeń do urządzeń i systemów mechatronicznych
- Ustalanie niezbędnych parametrów
- Opracowywanie procesów technologicznych produkcji urządzeń i układów mechatronicznych
- Instalowanie i weryfikowanie oprogramowań sterujących
- Wykonywanie podstawowych napraw i regulacji
- Mierzenie wielkości elektrycznych i nieelektrycznych oraz interpretowanie ich wyników
-
Kucharz
Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.
W trakcie pracy kucharz przyrządza wcześniej zaplanowane i uzgodnione z jego przełożonym (najczęściej szefem kuchni lub kierownikiem zakładu) dania wynikające z karty dań lub jadłospisu, lub zamówień na specjalne imprezy i przyjęcia okolicznościowe. Ma wiedzę pozwalającą mu właściwie dobierać surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonując ich jakościowej oceny i obróbki ręcznej, mechanicznej oraz termicznej. Wykorzystując różnorodne techniki i metody przygotowuje potrawy z warzyw, owoców, grzybów, jaj, mleka i jego przetworów, mąki, kasz, mięsa zwierząt rzeźnych, przetworów mięsnych, podrobów, dziczyzny, drobiu, ryb i owoców morza; sporządza dania, zupy, sosy, sałatki, surówki, przystawki, cista, napoje i desery. Wykorzystuje zioła i różne przyprawy smakowe. Próbuje swoje wyroby, dba o ich jakość, walory smakowe i estetykę. Wie, w jaki sposób podać potrawę, deser czy napój, aby prezentował się smacznie i atrakcyjnie. W końcowej fazie produkcji kulinarnej odpowiada za porcjo- wanie zgodne z przyjętą gramaturą, wykańczanie i dekorowanie potraw oraz wydawanie gotowych produktów bezpośrednio klientowi lub obsłudze kelnerskiej
-
Fryzjer
Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Ważne jest również aby fryzjer szanował decyzje klienta i słuchał jego wskazówek i życzeń, umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również również wysoka kultura osobista Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta. W pierwszej kolejności doradza wybór odpowiedniej fryzury, dopasowanej do kształtu twarzy klienta i jego kolorystyki lub proponuje odpowiednie modyfikacje. W wielu nowoczesnych, ekskluzywnych salonach fryzjerskich mycie włosów połączone jest z szeregiem dodatkowych usług takich jak masaż głowy, zastosowanie odpowiednich środków pielęgnacyjnych
-
Sprzedawca
Sprzedawca, to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów w handlu detalicznym i hurtowym. Sprzedawcy to pracownicy zatrudnieni w sklepach, hurtowniach i supermarketach, osoby realizujące czynności kupna i sprzedaży w imieniu firmy lub przedsiębiorstwa. Sprzedaż pośrednia to taka, w której sprzedawca nie bierze osobiście udziału – na przykład w sklepach samoobsługowych. W zależności od miejsca zatrudnienia sprzedawca może zajmować się także przyjmowaniem towarów od dostawców, przygotowywaniem ich do sprzedaży, bezpośrednim promowaniu produktów, przyjmowaniu należnej zapłaty i księgowaniem jej za pośrednictwem kasy fiskalnej. Sprzedawca samodzielny przyjmuje także reklamacje i skargi klientów, jeśli jest jednocześnie właścicielem działalności lub posiada do tego upoważnienie, może negocjować warunki prowadzonych transakcji.
-
Mechanik pojazdów samochodowych
Mechanikiem samochodowym nazywamy specjalistę zajmującego się naprawą aut , ale nie tylko. Może on też dokonywać niezbędnych regulacji w pojeździe i kontrolować jego stan techniczny, ale także stopień zużycia podzespołów i układów. Mechanicy oprócz osobówek mogą też naprawiać autobusy, jednoślady, ciągniki, maszyny rolnicze i inne wehikuły. Uczący się w tym kierunku uczniowie stają się specjalistami z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej. Zapotrzebowanie na mechaników pojazdów samochodowych jest bardzo duże.Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- użytkowania pojazdów samochodowych,
- diagnozowania pojazdów samochodowych,
- naprawiania pojazdów samochodowych,
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w:
- stacjach obsługi pojazdów samochodowych,
- zakładach produkcyjnych i naprawczych pojazdów samochodowych,
- salonach sprzedaży samochodów i instytucjach zajmujących się obrotem częściami samochodowymi,
- przedsiębiorstwach transportu samochodowego,
- przedsiębiorstwach doradztwa technicznego dotyczącego motoryzacji,
- firmach zajmujących się likwidacją i recyklingiem pojazdów samochodowych.
-
Operator obrabiarek skrawających
Jest to zawód występujący także pod nazwą tokarz, frezer, szlifierz (są różne specjalizacje). Osoba o takich kwalifikacjach potrafi obrabiać elementy z różnych metali na tokarkach, frezarkach, szlifierkach, wytaczarkach i obrabiarkach sterowanych numerycznie. Potrafi także czytać dokumentację techniczną, wykonywać niezbędne obliczenia, dobierać odpowiednie oprzyrządowanie do obrabiarek, materiały eksploatacyjne i wartości parametrów skrawania metalu, zna także podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie. Przygotowuje do pracy i obsługuje obrabiarki konwencjonalne i numeryczne.