Tradycyjnie przed wyjazdem młodzież uczestniczyła w spotkaniach z przygotowania językowego, kulturowego i pedagogicznego, przybliżających pobyt za granicą.
Uczestnicy projektu przez dwa tygodnie poszerzali praktyczne umiejętności w swoim zawodzie, wykonując obowiązki w hiszpańskich firmach logistycznych, informatycznych oraz w gastronomii. Młodzież, która kształci się w zawodzie technik logistyk poznała specyfikę funkcjonowania firmy logistycznej, pracowali głównie przy pakowaniu towarów do wysyłki, opanowali funkcjonowanie magazynu, jego miejsce w łańcuchu dostaw i wymaganą dokumentację.
Uczniowie z branży IT zdobyli wiele praktycznych umiejętności technicznych. Dzielnie podejmowali zlecone im wyzwania, np. diagnoza
i serwis komputerów na potrzeby klientów indywidualnych.
Uczennice z branży gastronomicznej pracowały w międzynarodowym składzie kucharzy, w lokalu o nazwie Spaghetti & Bleus, położonym tuż przy plaży w Alboraia, poznawały tajniki hiszpańskiej kuchni, uczyły się obróbki owoców morza, które tutaj królują na co dzień w menu.
Wszyscy stażyści wrócili do kraju z cennymi doświadczeniami, które pozwolą im w przyszłości lepiej wykonywać swoją pracę. Ważnym elementem edukacyjnym projektu było budowania postaw proekologicznych przejawiających się w branżach, w których kształci się młodzież z naszej szkoły.

button

VR