Ideą konkursu było zaprezentowanie lekkich i kolorowych potraw o wysokiej wartości żywieniowej. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów. Do rywalizacji przystąpiło dziewięć dwuosobowych zespołów. W finale konkursu pojawiły się m.in. takie potrawy jak: muszle makaronowe nadziewane szpinakiem z ricottą podawane na świeżym sosie pomidorowym, aromatyczny łosoś pieczony z młodymi ziemniakami w mundurkach polewany sosem czosnkowo- koperkowym, papryczki faszerowane kaszą kuskus z warzywami, roladki z kurczaka w sosie śmietanowym podawane z sałatą ze świeżego szpinaku z sosem vinegrette, świeże placki tortilli nadziewane warzywami i kurczakiem, mufinki z warzywami podawane z pastą brokułową.

Poziom wykonania i prezentacji dań oraz ich walory organoleptyczne zostały wysoko ocenione przez jury.

Inicjatorem i organizatorem konkursu była pani Emilia Nowak- Dziura.

button

VR